07.12.2020
BIMAL Grupa kupila fabriku jestivog ulja SUNCE u Somboru

BIMAL Grupa je uspešno završila postupak preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja NOVO SUNCE i time zvanično postala većinski vlasnik. Kupovinom fabrike SUNCE, poslovna grupa BIMAL je potvrdila svoju lidersku poziciju.

„Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Naša namera je da kompaniju BIMAL SUNCE dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja BIMAL u Brčkom“ rekao je predsednik Uprave STUDEN Grupe i generalni direktor kompanije BIMAL g. Ilija Studen.

Prvi koraci posle preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, te optimizacija troškova. Fabrika BIMAL SUNCE trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj fabrici BIMAL prerađuju sve tri uljarice, suncokret, soja i uljana repica. Kako je saopšteno iz BIMAL Grupe cilj je da obje fabrike proizvode jednake proizvode, vrhunskog kvaliteta od sve tri sirovine.

„Početna ulaganja u projekat BIMAL SUNCE su 40 miliona KM Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 miliona KM“ rekao je Studen.

BIMAL Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije gdje BIMAL već izvozi svoje specijalne proizvode, te potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.